Esittely

Toimintaa

Yhteystiedot

Tervetuloa mukaan!

Suomussalmen Kalevalaiset ry

Vuosi 2014

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

Vaalimme suomalaista kulttuuria ja erityisesti alueemme perinteitä ja pyrimme soveltamaan niitä nykyaikaan.  Pidämme tärkeänä perinteiden siirtämistä nuoremmille polville. Silti arvostamme myös muita kulttuureja ja tutustumme niihin.

Järjestämämme runo- ja musiikkihetket, juhlat, retket ja näyttelyt ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Pyrimme tekemään yhteistyötä paikkakunnan muiden kulttuuritahojen kanssa.

Otamme toiminnassamme huomioon Liiton vuosittaisen yhteisen teeman.

Vuosi 2015 oli todellinen suomalainen juhlavuosi: Kalevala 180, Kanteletar 175 ja Kalevalaisten Naisten Liitto 80 vuotta. Kalevalasta inspiroituneiden kansallisten suurmiestemme Sibeliuksen ja Gallen-Kallelan syntymästä oli kulunut 150 vuotta, ja suomalainen kansallispuku täytti 130 vuotta.

Siis Ilon pitoa, ajan eloa!

Tammikuu   19.1.2015 klo 15.00 Vuosikokousta valmisteleva hallituksen kokous

Helmikuu     9.2.2015 klo 17.00 Yhdistyksen vuosikokous kirjastossa ja hallituksen järjestäytymiskokous

 28.2.2015 Kalevala-juhla Teatteri Retikassa. Klo 14.00 teatterin aulassa Pirkko Meriläinen avasi karjalaisten   etupistokirjontatöiden näyttelyn. Hän opettaa tätä suuritöistä, perinteistä kirjontatapaa Kianta-Opistossa. Näyttelyssä oli ihailtavana hänen itsensä ja kurssilaisten kirjomia käspaikkoja ja pöytäpaikkoja. Saimme tutustua myös uudella tavalla kankain ja helmin koristeltuihin pääsiäismuniin. Juhlavuoden kunniaksi tarjosimme vieraille Pommacit, kahvit ja Eila Elomaan samana aamuna leipomat Elsan pullat. Arpajaispalkintoina oli mm. Kalevala-koruja ja Jussi Huovisen runonlaulua sisältävä äänite. Yhteensattumien vuoksi juhlaan oli saapunut vain yksi lapsi, joten aikuiset saivat leikkiä ja laulaa keskenään. Se sujui ihan hupaisasti.

Musiikkipainotteinen juhla alkoi klo 15.00 teatterissa. Miesenergiaa toivat Suomussalmen "duudsonit" eli parikymmenpäinen yhtye Salojen Lauluveikot säestäjineen. He lauloivt mm. Kalevalaisen tervehdyksen.Tätä kuoroa johtaa Juha Heikkinen. Aila Viinikainen soitti kannelta ja säesti pientä Hakalan kuoroa, jonka kanssa yleisö pääsi vuorolauluun. Kalevalaisten oma, ihana lauluduo Hekkala & Huttunen esiintyi. Juhlapuheen Lönnrotin yhteyksistä Suomussalmeen piti fil.lis. Helinä Romppanen. Koska on myös kansallispuvun merkkivuosi, juhlassa esiteltiin elävien mannekiinien yllä ja taustalavasteena erilaisia kansallispukuja, joita löytyikin paikkakunnalta lähes 20.  Anja Lahma-Mulari lausui kirjoittamansa runon Karhun poika, joka oli syntynyt kesällä Otson omana -päivien yhteydessä. (Otson omana -näyttely pystytettiin kesäkuussa Suomussalmen kirjastoon.)

Kalevala-juhlassa oli esillä myös peruskoululaisten kirjoittamia kalevalamittaisia runoja. Juhlan järjestelyyn osallistui myös Suomussalmen Kulttuuripalvelut.

                              


 

Maaliskuu 28.3. 2015 Liiton ylimääräinen kokous Helsingissä. Emme osallistuneet tähän suurten kustannusten vuoksi.

...

Huhtikuu 4.4.2015 Vienan hiihto ja Kalevalapuiston perustamisen 1-vuotisjuhla Jussi Huovisen perinnetalossa Hietajärvellä. Kuhmon Runolaulu-Akatemian esiintyjien lisäksi myös 91-vuotias Jussi itse lauloi runoja. Järjestäjinä Metsähallitus, Vienan Veräjä ja Suomussalmen kunta. Puheenjohtaja ja muutamat jäsenet osallistuivat päivään.

9.4.2015 klo 16 yhdistyksen kokous kirjastossa.

9.4.2015 klo 17-18.30 Agricolan päivänä luimme yhdessä Kanteletarta kirjastossa. Tämä korvasi perinteisen Kalevalan lukemisen. Kuuntelimme nauhalta Jussi Huovisen runolaulua ja lauloimme itse Raija Hekkalan johdolla uudempia kansanlauluja. Mukana oli 11 lukijaa tai kuuntelijaa. Tarjosimme kahvit ja Eila Elomaan juuri leipomat Elsan pullat.

23.4. klo 17  Kelloliike Lappalainen oli kutsunut meidät keväiseen uusien Kalevala-korujen esittelyyn, jossa oli mahdollisuus ostaa erityisjäsenhintaisia koruja. Koruarvonnassa Nuppu-kaulakoru osui puheenjohtajalle. Mukana olivat myös Martat.

28.4. klo 17-20.30 tykkimyssykurssi alkoi Kianta-Opistossa. Kokoonnuimme ahkeroimaan maanantaisin ja torstaisin sekä yhtenä lauantaina. Kurssille oli anettu 40 tuntia. Se tuntuu paljolta, mutta niin vain kävi, että yksi ylimääräinen istunto piti vielä käydä. Kurssin aloitteen teki Raija Hekkala, ja on mukavaa, että sinne ilmoittautui  kymmenen myssyn tekijää. Opettajana oli Liisa Huttu.

 

 

Toukokuu: Tykkimyssyt valmistuivat juuri ja juuri ennen koulujen kevätjuhlapäivää. 12 myssyä! 2 yleismyssyä, 1 Jalasjärven myssy ja 9 Suomussalmen myssyä, joista yksi valmistettiin Kalevalaisten yhteistyöllä Sanna Miettiselle. Ei ole liioiteltua sanoa, että siinä vuodatettiin verta, hikeä ja kyyneleitä. Kaikki silkkimyssyt ovat kauniita, varsinkin tietysti kirjaillut. Kopan kokoaminen sanomalehtipaperin ja ruispuuron kanssa oli aika vinkeää, mutta vaati kirjaimellisesti voimia saada neula kovan kuoren läpi. Jokainen ei ehtinyt (eikä osannut!) nyplätä pitsiä, joten sitä ostettiin kokeneilta nyplääjiltä, joita oli opettajan lisäksi joukossamme kaksi.

Kesäkuu  11.-12.6.2015 Juminkeon järjestämä retki Vuokkiniemeen ja Kostamukseen. (Kukaan hallituksesta ei osallistunut: paikka on meille tuttu.)

12.-14.6.2015 Liiton kesäpäivät Kuhmossa.  Katri Rissanen, Anja Lahma-Mulari ja Raija Hekkala hallituksesta osallistuivat lauantaipäivänä. Katri Rissanen sai ensimmäistä kertaa laittaa päähänsä uunituoreen tykkimyssyn! Osallistuimme kävelykierrokselle, runolauluun ja illalla päivälliselle. Päivä oli kiinnostava ja onnistunut.

Heinäkuu: Ihailimme jokainen tykönämme Suomen luontoa ja puhuimme tätä kaunista suomen kieltä...

Elokuu    5.8. klo 17  Pieni Ämmänsaaren kulttuurikierros torin ympärillä. Tutustuminen tsasounaan ja käynti Itkijä-patsaalla ja Trohkimaini Soavan muistomerkillä. Trohkimainin muistomerkki paljastettiin tasan 16 vuotta sitten, ja aloitimme siitä. Katri Rissanen kertoi runonlaulajasta ja Akonlahden merkityksestä Kalevalan syntyyn.  Nuoren polven runolaulaja Janne Seppänen antoi näytteen runolaulusta: hän lauloi Trohkimaisen esittämän  maailmansyntyrunon alkua. Todettiin, että tässä versiossa sotka munii munan  Väinämöisen polven päälle, ei veen emosen.

 

Itkijä-patsaalla Raili Pitkänen kertoi itkuvirsistä. Hänen äitinsä Anja Rastas  oli tunnettu karjalainen itkuvirsien taitaja, ja kuultiin nauhalta hänen ääntään. Anja Lahma-Mulari lausui runonsa, jonka hän oli kirjoittanut v. 1987, kun patsas pystytettiin.  Molemmille patsaille laskettiin Anjan näppärästi solmima kanervaseppele.

                               

Mielenkiintoista oli tutustua tsasounaan, jota seurakunnan jäsen Lea Vainio esitteli. Karjalaisen vieraanvaraisuuden mukaisesti hän tarjosi kaikille sienipiirakat ja makeat leivonnaiset. Tilaisuudesta oli tiedotettu runolaulaja-mestaripelimanni Jussi Huoviselle, mutta hän ei ollut jaksanut lähteä.

Päivä oli myös 130-vuotiaan kansallispuvun syntymäpäivä, jolloin eri puolilla maata tuuleteltiin kansallispukuja. Me olimme jo juhlineet ja esitelleet kansallispukuja helmikuussa Kalevala-juhlassa, joten monta kansallispukua ei muutaman feresin ja sarafaanin lisäksi nyt näkynyt. Yleisöä oli enemmän kuin odotimme, lähes kolmekymmentä henkeä. Tilaisuus oli leppoisa ja onnistunut.

8.8. 2015 klo 18 alkaen Anja Lahma-Mulari pehmitteli meitä ihanassa savusaunassa. Mukana oli kuusi yhdistyksen jäsentä. Kiitämme Anjaa myös tarjoilusta ja Mattia saunan suuritöisestä lämmittämisestä!

Syyskuu   5.9.2015 Marjanpoiminnan MM-kisat. Yhdistyksemme oli ilmoittautunut käsinpoimintasarjaan.Tänä vuonna poimittiin mustikoita, koska puolukat olivat vielä raakoja. Katri Rissanen, Raija Heikkinen ja Anna-Liisa Helttunen ahersivat tunnin ajan hiki kalottimyssyissään ja pääsivät sarjassaan kahdeksanneksi (saalis 3,85). Tänä vuonna emme osallistuneet pukukilpailuun. Sää oli hyvä ja päivä mukava. Lohdutukseksi jokainen sai arvonnassa tuotepalkintoja.

  

11.9.2015 Hallituksen kokous kirjastossa

25.9.2015 Taiteiden yöhon osallistuttiin kahteen kertaan ravintola Kultaisessa Kukossa. Aila Viinikaisen ja Anja Lahma-Mularin ohjelma oli nimeltään "Kielin ja kantelen".  Tilaisuus onnistui hyvin.

26.9.2015 Liiton vuosikokous Helsingissä. Pj. Katri Rissanen osallistui. Kokouksessa äänestettiin uudesta puheenjohtajasta, ja valituksi tuli kansatieteilijä, dosentti Ildiko Lehtinen. Onnittelumme. Toivomme saavamme hänet pian vieraaksemme.

.

Lokakuu   (Olimme ehdottaneet Kianta-Opistolle pirtanauhakurssin  järjestämistä. Selvisi, että viikonloppukurssi järjestetään vasta kevätpuolella 2016, helmikuussa.)

.

25.10. klo 15-17 Kekrikemut Vanhassa Kurimossa. Irrotimme tänä vuonna kekrin pyhäinpäivästä, ja niin voimme viettää sitä entistä iloisemmin eikä päällekkäisyyksiä esim. hirvijuhlien kanssa juuri ollut. Veikko Huovinen oli entiseen tapaan laittanut herkullisen noutopöydän lähiruoan antimista, ja syöjiä olikin noin 60. Aila Viinikainen entiseen tapaan soitteli kanteletta. Uutena nähtiin eräänlainen kuvaelma siitä, miten talon piika saa vuoden palkkansa ja lähtee vapaaviikolleen. (Anja Lahma-Mulari ja Katri Rissanen). Ensimmäisen kerran kemuissamme vieraili myös ihan oikea kekripukki, joka tietysti uhkaili särkeä uunin. Onneksi isäntä pelasti tilanteen ruokapöytänsä avulla. Hienon lisän juhlaan toivat Ylä-Kainuun Yrittäjänaiset, jotka saapuivat suoraan "Rakkaudentunnustus Isänmaalle"-esityksestään vanhan ajan vaatteissaan ja lauloivat "Ison Iitan" ja Nälkämaan laulun. Tietenkin pantiin toimeen jännittävät arpajaiset. Kaiken kaikkiaan tilaisuus onnistui hyvin.

31.10. varapuheenjohtajamme ja taloudenhoitajamme Eila Elomaa vietti 70-vuotispäiviään, joihin osallistuimme täysin rinnoin. Sydämellinen kiitos Eilalle hienoista juhlista ja monet kiitokset kalevalaisesta työstä. Onnea jatkoon!

.

Marraskuu. Rauhoituimme nauttimaan myöhäissyksyn tunnelmasta ja aloimme henkisesti valmistautua jouluun.

Joulukuu   8.12. oman paikkakunnan Sibelius-konsertti, jossa jotkut yhdistyksen jäsenetkin lauloivat.Sibeliuksen syntymäpäivä.

9.12. klo 15 hallituksen kokous ja sen jälkeen yhdistyksen jäsenten yhteiset jouluglögit Seurahuoneella. Hyvää joulua!

Päivitetty 1.12.2015