Esittely

Toimintaa

Yhteystiedot

Tervetuloa mukaan!

Suomussalmen Kalevalaiset ry

Vuosi 2014

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

 

 

VUOSI 2016

Vuoden 2016 teema oli "Samaa sukua". Sukulaisuus käsitettiin laajasti, alkaen kielisukulaisista ja omista juurista ja perheistä aina samanlaisiin ajattelutapoihin. Tarjosimme koululaisille teeman mukaisia, identiteettiä vahvistavia kirjoitusaiheita. Lukiossa ja peruskoulun yläluokilla aiheista kirjoitettiin. 

Vuosi oli myös oman yhdistyksemme 50-vuotisjuhlavuosi. Suomussalmen Kalevalaiset (Naiset) ry. on perustettu 10.11.1966, ja siksi tänä vuonna Kalevala-juhlan sijasta juhlimme vasta marraskuussa. Pyrimme koko vuoden ajan osallistumaan kulttuuritoimintaan ja tekemään yhteistyötä muiden kulttuuritahojen kanssa.  Teimme kuntaan aloitteen, että sopivaan paikkaan hankittaisiin muistolaatta, joka kertoo Lönnrotin oleskelusta Suomussalmella. Hanke on hyväksytty, ja laatta sijoitetaan Kotiseutumuseolle Kirkkoniemeen. Lönnrot yöpyi usein museolle siirretyssä Alanteen talossa, josta hänet sitten saateltiin kohti Karjalan laulumaita. Laatta paljastetaan Suomi 100 -juhlallisuuksien aikana kesällä 2017.

Tammikuu   20.1. 2016 Hallituksen vuosikokousta valmisteleva kokous.

(30.1.2016 Louhen paja Kansallismuseossa: tällä kertaa säästimme emmekä osallistuneet.)

Helmikuu      17.2.2016 klo 16.00 yhdistyksen vuosikokous pääkirjaston kokoustilassa. Aloitimme juhlavuoden nauttimalla kakkukahvit. Olemme iloisia, että mukana oli yhdistyksen perustajajäsen Inkeri Rinne, joka on ollut yhtäjaksoisesti jäsenenä koko 50 vuoden ajan. Saimme haastatella häntä yhdistyksen innostuneista alkuajoista ja vaiheista. Mukana Hilja Helenius (siht.), Raija Heikkinen, Raija Hekkala, Anja Lahma-Mulari, Katri Rissanen (pj.), Inkeri Rinne, Aila Viinikkala ja Anna-Liisa Helttunen.  Katri Rissanen valittiin puheenjohtajaksi toiselle kaudelle, ja erovuorossa ollut Hilja Helenius valittiin uudelleen hallitukseen. Järjestäytymiskokouksessa Hilja valittiin edelleen sihteeriksi. Anja Lahma-Mulari on varapuheenjohtaja ja Eila Elomaa taloudenhoitaja. Muut jäsenet ovat Raija Hekkala ja Aila Viinikkala.

                

Kuva: Anna-Liisa Helttunen                                                                                          

6., 20. ja 27.2.2016     Kianta-Opiston toiveittemme mukaan järjestämä pirtanauhakurssi Ruukin koululla. Opettajana oli käsityönopettaja Mirkka Eskelinen. Kaikki osallistujat olivat aloittelijoita, mutta monta nauhaa saatiin laittaa näytteille Kalevalan päivän konsertin ajaksi. Katrikin on oikein ylpeä, kun sai Ylä-Savon pukuunsa edes yhden itse tehdyn osan, siis taskunauhan.

18.2. Vienalainen ilta teetarjoiluineen ja runsaine ohjelmineen Seurahuoneella. Mukana Jussi Huovinen. (Vienan Veräjä)

28.2.2016 Kalevalan päivän vietto: Kajaanin Mieslaulajat Alvarissa. Yhdistys järjesti maksullisen kahvin. Eila Elomaa oli samana aamuna leiponut perinteisiä Elsan pullia. Laitoimme esille Leena Seppäsen ottamia valokuvia viimekeväisestä tykkimyssykurssista, ja vieraat saivat ihastella Kaija Romppaisen valmistamaa Jalasjärven tykkimyssyä. Katri Rissasella oli yleismyssy päässään. Ruukinkankaan koulun äidinkielen opettaja Terhi Ronkainen oli lähettänyt nähtäväksi yhdeksäsluokkalaisten kirjoituksia aiheesta "Kertooko Kalevala meistä?" Näiden pohjalta Katri Rissanen kirjoitti blogin Liiton nettisivulle.


 

Maaliskuu  27.3. 2016 Vienan hiihto pääsiäisenä Kuiva- ja Hietajärvellä. Tämä tiedoksi.

Huhtikuu    2.4. 2016 Jussi Huovinen 92 vuotta. Tällä kertaa muistimme kortilla.

9.4. Agricolan päivän runoilta Seurahuoneella klo 17. Osallistujia oli 16. Kolme runoilijaa (mm. Simo Viinikkala) oli laittanut tekstinsä runopussiin, ja me kalevalaiset luimme ne. Anja Lahma-Mulari ja Raija Hekkala lukivat omia ruonojaan, ja lisäksi luettiin esim. Kormilaista, Selma Kelaa, Marja Heikkistä, Varpu Juntusta ja Leinoakin. Viihtyisässä Seurahuoneessa on mukava pitää tällaisia tilaisuuksia, ja tarjoilu hoituu omakustanteisesti baarin tiskiltä.

Toukokuu 2.5. Hallituksen kokous 

17.5. Tutustumiskäynti Yhdyskulman Kello-optiikassa. Kiitos Yhdyskulmalle kutsusta, kahvitarjoilusta, arvonnasta, Kalevala-korujen ja silmäläsikehysten esittelystä ja mahdollisuudesta ostaa jäsenhintaisia tuotteita. Mukana olivat myös Martat.

Kesäkuu  18.6. Kaiken kansan toukotanssit Hiljaisella Kansalla. Juhlimme kesän alkua perinteisesti, mukaillen Ukon vakkaa. Loitsujen saattelemana Anja-emäntä laski karjan laitumelle. Lapset (Linnea, Lilja, Siiri ja Urho) juoksivat kellojen kanssa ympäri peltoa, kunnes Ritva-emännän mainio kutsuhuuto palautti heidät ja lehmänkellon ääni vaimeni. Pekka kylvi vakastaan ohran siemeniä kuten Väinämöinen konsanaan, ja lausuipa hän kylvöloitsun ihan suoraan Kalevalasta. Lapset lukivat kirjasta perinnetietoa yleisölle. Kohotettiin tietysti Ukon malja (pihlajanlehtijuomaa) touon onnistumiseksi. Ketjuleikin jälkeen tanssin kannustukseksi Anna-Liisa, Anja, Ritva ja Svetlana lauloivat vanhan, iloisen Justeerin Olkan polkan. Svetlana Heikkisen haitari kutsui jenkalle ja humpalle... Iloiseen toukojuhlaan osallistui noin 50 ihmistä, vaikka sää oli sateinen. Oli ihan mukavaa. Kuukamokeikkojen Ritva oli pyytänyt ohjelmaa, ja Kalevalaiset Katrin johdolla suunnittelivat.  Ja ihana heinäpäinen kansa katsoi hiljaisesti vierestä.

    

Suunnittelimme kansallispukuaiheista kalenteria juhlavuodelle 2017. Saimme valtioneuvostolta oikeuden käyttää siinä Suomi 100 -tunnusta. Painatusta varten haimme apurahaa juhlavuoden rahastosta Kainuu liitolta, ja iloksemme saimmekin 1500 €, joten uskalsimme jatkaa kalenterin toimittamista. Asiantuntijamme Anja Lahma-Mulari (toimittaja, kuvaaja) ja Raija Hekkala (kansallispuvut) tarttuivat ripeästi toimeen. Tavoitteena oli kuvata eri paikoissa mahdollisimman monta Kainuusta löytyvää kansallis-, kansan- ja muinaispukua kalenteria varten.

Heinäkuu    (Soiva Metsä 20 vuotta: mukana yleisössä)

Kansallispukukuvauksia. Kalenterin kuvissa tulee näkymään kaikkiaan 22 erilaista pukua. Kiitos osallistujille! Tässä tuli samalla meidän kansallispukutuuletuksemme!

Elokuu         1.-7.8. 2016 Liiton kesämatka Ruijaan kveenien maille.  Katri ja Hilja puolisoineen osallistuivat tälle Haaparannan Kalevalaisten järjestämälle reissulle ja ovat oikein tyytyväisiä. Kiinnostavaa oli perehtyä kveeneihin / kainuihin / norjansuomalaisiin. Samaa sukuahan olemme!

Syyskuu   3.9. Marjanpoiminnan MM-kisat. Osallistuimme käsinpoiminnan joukkuesarjaan kuten ennenkin. Katri Rissanen, Johanna Laaksonen ja Pirkko Heikkinen rehkivät kyllä tosissaan, mutta vielä jäi voitto saamatta, vaikka   pyysimme apua metsän emännältäkin. 

  

Kuvat Alpo Rissanen

24.9.2016 Liiton vuosikokous Tampereella. Aila Viinikkala osallistui.

Lokakuu  12.10. Hallituksen kokous. Kalenteria oli oikoluettu moneen kertaan, ja nyt katsottiin, että Koillismaan Kirjapaino voi laittaa sen painoon. Keskustelun jälkeen päädyttiin 600 kappaleen painokseen. Ennakkokysely paikkakunnalla ja netissä on ollut vilkasta, ja kunta on luvannut ostaa 100 kpl kalenteriamme. Hinnaksi päätimme 15 €.

15.10.2016  Sukukansapäivä-seminaari Helsingissä. (Emme osallistu.)

.

Marraskuu  12.11. Yhdistyksen 50-vuotisjuhla Retikassa ja sen jälkeen ruokailu Vanhassa Kurimossa kekrin tapaan. Tilaisuudet olivat kaikille avoimia, Retikan juhla täytekakkukahvitarjoiluineen oli maksuton, ja Huovisen Veikon totutusti herkullinen kekripuolinen maksoi 20 €. Saimme vieraaksi ja juhlapuhujaksi uuden puheenjohtajamme kansatieteilijä Ildikó Lehtisen. Hänen mukanaan oli udmurtialainen musiikin opiskelija Valeria Fedorova, joka lauloi ja soitti kannelta. Juhlaan oli koottu eri-ikäisten suomussalmelaisten ohjelmaa. Ruukinkankaan viidesluokkalaiset esittivät perinteisiä lasten lauluja Elina Falckin ohjauksessa. Entiset helkatytöt Ulla Kyllönen ja Jenni Tervo muistelivat helka-aikaansa. Jussi Huovinenkin jaksoi tulla esittämään runolaulua!  Anja Lahma-Mulari kertoi runomuodossa kalevalaisista. Salojen lauluveikot lauloivat. Aila Viinikainen soitti kanteletta sekä Retikan juhlassa että Vanhassa Kurimossa. Juhlassa julkistettiin Suomi 100 -kansallispukukalenterimme, ja sitä voi ostaa 15 euron hintaan.

      Ildikó Lehtinen

Klo 12 - 13 Retikan aulassa kahvit, kakut ja tervehdykset. Klo 13 - 14.30 ohjelmallinen juhla teatterisalissa.

Klo 15 - 17 Kekripidot Vanhassa Kurimossa (20 €, alle 12-vuotiaat 10 €). Musiikkia ja kekripukki

Etenkin Retikan juhlassa oli paljon yleisöä, ja monella oli yllä kansallispuku. Olemme siitä iloisia.

   

     

               

Kuvat Alpo Rissanen.