Esittely

Toimintaa

Yhteystiedot

Tervetuloa mukaan!

Suomussalmen Kalevalaiset ry

Vuosi 2014

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

 

Vuosi 2017              

A. L-M. / K.R.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 9. helmikuuta 2017 Seurahuoneella. Aloitettiin Raijan päivän kahveilla klo 17.00. Raija Hekkala tarjosi täytekakun. Mukana oli kunnanjohtaja kertoilemassa juhlavuoden vietosta. Läsnä oli 11 jäsentä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Raija Hekkala ja Aila Viinikkala olivat hallituksesta ehdottomassa erovuorossa, ja heidän tilalleen valittiin yksimielisesti Johanna Säisä ja Aila Viinikainen. Kiitos Raijalle ja Ailalle pitkäaikaisesta työstä ja tervetuloa, Johanna ja toinen Aila. Päätettiin nimetä runolaulaja Jussi Huovinen yhdistyksen kunniajäseneksi. Sihteeri ja varapj. käyvät tervehtimässä häntä.

Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen kokouksessa valittiin edelleen Anja Lahma-Mulari varapuheenjohtajaksi, Hilja Helenius sihteeriksi ja Eila Elomaa rahastonhoitajaksi.

* * *

Tänä vuonna juhlimme 100-vuotiasta Suomea ja 150-vuotiasta Suomussalmea. Lisäksi on uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuosi.  Kalevalaisten Naisten Liiton teema on Muinaispuvusta marimekkoon. Tänä vuonna pukeudumme mahdollisimman usein kansallispukuun tai ainakin johonkin sen osaan. On myös Kalevala Korun juhlavuosi: 80 vuotta.

Tapahtumia v. 2017:

Helmikuu: Oulun ja Oulun ympäristön Kalevalaiset kutsuivat meidät Kalevala-juhlaan ja Kalevala Korun juhlanäyttelyynPohjois-Pohjanman museolle su 26.2. klo 14. Ilmoitimme tästä jäsenille.

Kalevalan päivänä 28.2. vietimme iltaa Ämmän kammarilla Syyrian pakolaisten kanssa. Halusimme kertoa heille, miksi meneillään oli liputuspäivä. Kerroimme Lönnrotista ja Kalevalasta kuvien avulla, Aila Viinikainen soitti kanteletta, lauloimme yhteisesti kalevalaisia vuorolauluja ja perinteisiä laululeikkejä. Jussi Huovinen oli lähettänyt pakolaisille terveiset, ja soitimme levyltä hänen lauluaan. Vieraamme saivat Kalevalasta tietoa myös arabian kielellä. Tarjosimme kahvit Eilan leipomien laskiaispullien kera. Lapset saivat Kalevala-värityskirjat ja puuvärit. Kaikki pakolaiset (viisi perhettä, yht. 26) olivat mukana. Paikka kävi vähän ahtaaksi, kun meitä oli yhteensä 42. Tunnelma oli vapautunut ja iloinen. Laitoimme tapahtumasta pienen jutun Pirtaan. Myös Ylä-Kainuu-lehdessä oli kuva ja juttu tilaisuudesta.

  Kuva Katri Rissanen

Maaliskuu: Presidentti on myöntänyt pitkäaikaiselle jäsenellemme, entiselle yhdistyksen puheenjohtajalle Raija Hekkalalle kunnallisneuvoksen arvon. Kävimme häntä onnittelemassa 16.3. Raija ansaitsee toiminnastaan meidän kiitoksemme ja pienen jutun kuvineen toukokuun Pirtaan.

Hallituksen kokous 23.3. klo 17.00 kirjastossa.

Osallistuimme messuun Suomussalmen kirkossa marianpäivänä 26.3. klo 10. Myös Martat ja Rajasisaret tunnusasuissaan olivat mukana. Tämä perinteinen naisjärjestöjen kirkkopyhä on ollut viime aikoina tauolla, mutta ehkäpä se nyt alkaa elpyä uudelleen. Tiedotimme tilaisuudesta myös Kerälän ympäristön maatalousnaisille. Avustimme jumalanpalveluksessa lukemalla päivän tekstit (Anja Lahma-Mulari ja Eila Elomaa) ja keräämällä kolehdin, joka meni lasten ja nuorten hyväksi (Katri Rissanen ja Säisän Linnea ja Lilja + 2 rajasisarta). Aila Viinikainen soitti kanteleella virren tekstinluvun välissä. Kirkosta poistuessa tarjosimme eteisessä kahvit "pystybaarissa". Idea oli liturgina toimineen Tatu Ryytin, ja aulakahvit osoittautuivat mukavaksi juttelutuokioksi. Osallistujia oli muutamia kymmeniä. Koko tilaisuus oli miellyttävä.

Aila Viinikainen ja Johanna Säisä osallistuivat 29.3. Vanhassa Kurimossa  Wild Taigan esittelyyn.

Huhtikuu:  Jussi Huovisen (93 v.) syntymäpäivänä 2.4. Anja Lahma-Mulari ja Aila Viinikainen kanteleineen kävivät häntä onnittelemassa.

Hallituksen kokous 20.4. klo 17.00 kirjastossa.

Valtakunnallinen Runolaulupäivä oli ti 25.4. Juminkeko järjesti konsertin Hietajärven perinnetalossa klo 11 ja Juminkeossa Kuhmossa klo 18. Kalevalaisista Anja Lahma-Mulari, Katri Rissanen ja Nelli Pyykkönen sekä kunnanjohtajaAsta Tolonen osallistuivat Hietajärven Perinnetalon tilaisuuteen. Upeaa oli, kun Jussi Huovinen itse lauloi aluksi "Noita laulan joita tiiän..." vuorotellen nuoremman polven runolaulajan Taito Hoffrenin kanssa.

1.   2.  Kuvat Katri Rissanen

1. Jussi Huovinen ja Taito Hoffren    2. Jussin ympärillä Anja Lahma-Mulari (vas.), Nelli Pyykkönen ja Asta Tolonen

Runolaulupäivän jälkeen kului vain kaksi viikkoa ja kolme päivää, ja Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä 12.5. meidät tavoitti suruviesti: viimeinen aito vienalainen runolaulaja Jussi Huovinen on poistunut keskuudestamme, lähtenyt tuonilmaisiin, kuten vienalaiset sanovat. Emme voi kuin kiittää Jussia hänen perinnöstään. Hän oli paitsi mahtava perinteentaitaja myös erikoisen hieno, vaatimaton persoona, jota kaikki rakastivat.  - Samana suomalaisuuden päivänä lähti joukostamme myös presidentti Mauno Koivisto, myös 93-vuotiaana kuten Jussi.

"Isokätiset, sivistyneet miehet lähtivät yhdessä", totesi Anna-Leena Rauhala. Ja Hilja Helenius: "Isot miehet lähtivät."   

Anja Lahma-Mulari: Suren suurta taitajata, / laulajata laatuisinta. / Suuri olit laulannassa, / paras sadun kerronnassa, / tarinoitten muistannassa. / Soljui sormes soittimilla. / Kaunis kannel, vieno viulu, / haitarikin hienohelma / ilmaisivat ilojasi, / surujasi soittelivat./ Tahdoit vielä kesän nähdä, / suven uuden suloisimman. / Eipä Kainuu kesää nähnyt, / aurinko ei armastanut, / kun sut kutsui suuri Luoja, / Taivaan Taatto tavoittihe, / ikikesään kuljettihe.

"Hyvä on sinne päästäksesi, / ylitse kuun, alatse päivän, / toivon tähtien välitse, / perille pyhän Jumalan, / asunnoille autuahan."

"Jätti kantelon jälille, soiton Suomelle sorean, kansalle ilon ikuisen, laulut suuret lapsillensa."

Jussi Huovinen siunattiin Hietajärven perinnetalossa 6. kesäkuuta 2017. Kalevalaisista pj. ja varapj. osallistuivat kunniajäsenemme hyvästelyyn. Laskimme kukkia ja Anja lausui kirjoittamansa muistorunon. Anja oli järjestänyt kirjastoon surukirjan. Jussin lähisukulaiset saattoivat vainajan saaressa sijaitsevaan hautausmaahan.

26.4. klo 17-20 Alvarissa Kulttuurien karnevaali -tapahtuma, jossa Suomussalmella asuvat eri kulttuureista muuttaneet esittäytyivät. Kalevalaiset edustivat lukion vapaaehtoistyökurssilaisten kanssa suomalaisia. Lukiolaiset esittelivät nykykulttuuria ja Kalevalaiset "tuohikulttuuriperinteitä", kansallispukuja ja Kalevalaa. Maistiaisina meillä oli pettuleipää, voita ja mämmiä. Kahvilassa myytiin maahanmuuttajien hyväksi simaa, pullaa ja karjalanpiirokoita munavoin kanssa. Arvottiin maahanmuuttajille Kalevala ja Kanteletar. Lapsille annettiin  Kalevala-värityskirjat. Mukana olivat Katrin, Anjan ja Johannan lisäksi Säisän tytöt fereseissään. Ilta oli iloinen ja värikäs.

 1.    2.     3.         Kuvat Katri Rissanen1.suomalainen, 2. karjalainen + suomussalmelainen ja 3. syyrialainen kulttuuri

27.4. klo 17 Katukenkä ja Somaset kutsuivat meidät ja Martat kahville ja ostoksille.

Toukokuu:  La 6.5. teimme retken Puolangalle nauttimaan luonnosta ja katsomaan Hepokönkään vesiputousta. Meitä oli kaikkiaan 32 (12 suomalaista ja 20 syyrialaista). Porukka kasvoi vasta edellisenä päivänä, kun kaikki pakolaiset ihan pikkulapsista alkaen halusivat lähteä mukaan. Matka taittui kimppakyydeissä kuudella henkilöautolla. Reissu sujui hyvin, vaikka vesiputous ja sinne vievä polku olivat vielä osaksi lumen ja jään peitossa. Kevät on nyt pari viikkoa myöhässä! Anja johti nuotioloitsuja, ja lauloimme yhteisesti Nälkämaan laulun ja kevätlauluja. Petri Säisä keitteli nuotiolla nokipannukahvit, ja siinä paistuivat makkaratkin. Syyrialaisilla oli omat eväät.  He olivat tyytyväisiä ja lupasivat käydä kesällä uudelleen.

  Hepokönkään vesiputous 6.5.2017. Kuva Katri Rissanen

Kesäkuu:  Hossan juhlaviikon tapahtumat 9.-18.6.  :

Tiistaina 13.6. klo 12 paljastettiin Lönnrot-laatta kotiseutumuseon 50-vuotisjuhlassa. Olimme tehneet kunnalle aloitteen asiasta, ja kunta kustansi menot. AilaViinikainen soitti kanteleella aluksi Kalevalaisen vieraan tervehdyksen ja lopuksi Lönnrotin virren "Taas kukkasilla kukkulat..." Linnea ja Lilja Säisä paljastivat museon ulkoseinään kiinnitetyn laatan, ja Linnea luki sen tekstin. Anja Lahma-Mulari esitti oman runonsa, ja Katri Rissanen kertoi Lönnrotin Suomussalmella olosta ja hänen merkityksestään. Olimme pukeutuneet fereseihin, kansallispukuun ja emännänpukuun.

   

Kuvat Tiina Helttunen (porraskuva) ja Katri Rissanen (laatta).

Keskiviikkona 14.6. muutamat jäsenemme patikoivat kunnostetulla Vienan reitillä Rautiaisen myllylle saakka. Kiitämme Vuokin kyläyhdistystä tämän historiallisen reitin kunnostuksesta ja merkitsemisestä sekä opastamisesta. Opastaulu on Kuhmoon menevän tien varressa Hepola-Pehkolantien risteyksessä.

Torstaina 15.6. osallistuimme Vanha Kurimo -seuran järjestämään tapahtumaan "Kulttuuria ja villiruokaa Vanhassa Kurimossa". Jäsenemme Anna-Liisa Helttunen toimi esittelijänä ja päivän juontajana, samoin jäsenemme Ira Määränen esitteli pihamaan yrttejä ja opasti kulttuuripolulla. Osallistuimme vanhoihin piirileikkeihin, joita Aila Viinikainen säesti kanteleella.  Veikko Huovisen villiruoka maistui. Tämä oli Suomi 100 -tapahtuma.

Kuva Markus Heikkinen

Heinäkuu: 6.7. Eino Leinon päivä, Runon ja suven päivä.  Polkaistiin käyntiin Ruvetaan runolle -tapahtuma, joka jatkui koko heinäkuun ajan kirjastossa. Eila hankki pitkän paperiliinan, joka levitettiin kirjaston pöydälle. Kun kirjaston asiakkaiden runoratsu laukkasi, ilmestyi liinaan persoonallisia runoja, omia tai nimettyjen runoilijoiden tekstejä. Lupasimme lukea näin kertyviä runoja syksyllä esim. taiteiden yössä 15.9. kirjastossa klo 19.    

Lauantaina 22.7. klo 12 osallistuimme Via Kalevala -kävelyn aloitustapahtumaan kotiseutumuseolla.

     Kuvat Alpo Rissanen

Lauloimme (Raija, Hilja ja Eila Moilanen; mukana myös Katri, Linnea ja Anja) Kalevalaisen vieraan tervehdyksen "Kamanat kohottukohot" perinnepuvuissamme. Anja esitti  pirtissä alkajaisiksi kirjoittamansa Lönnrot-aiheisen runon ennen Merja Kyllösen tervehdyspuhetta. Kuuntelimme Juminkeon isännän Markku Niemisen esitelmän Lönnrotin käynneistä Suomussalmella. Katri käveli Suomussalmen kansallispuvussa porukan mukana ensimmäisen kävelyerän museolta Karhulanvaaralle, jossa pidettiin Ståhlberg-seminaari. Siellä oli useita jäseniämme. Kävelijät jatkoivat seuraavana päivänä Raatteeseen ja Vienan reitille. Olemme iloisia perinnereitin käytöstä.  www.via-kalevala.com

Elokuu:  Suuri valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspäivä kansallispuvun syntymäpäivänä lauantaina 5.8.

    Kuvat Katri Rissanen

Tämä oli Suomi 100 -tapahtuma. Sää oli kylmä ja tuulinen, mutta onneksi ei juurikaan satanut. Olemme tyytyväisiä, kun kaikkiaan 16 osallistui vapaamuotoiseen tapahtumaan, joukossa jopa saksalainen perhe. Kokoonnuimme klo 11.30 torille, jossa jätimme kanervakimpun Trohkimaine Soavan patsaalle, samoin kuin tsasounan pihassa Itkijä-patsaalle. Sitten kävelimme Jätkänpuistoon, jossa kohotimme pihlajanlehtijuomamaljan satavuotiaalle Suomelle ja lauloimme Maamme-laulun ja muitakin suomalaiskansallisia lauluja. Olimme saaneet tahdittajaksi hanuristi Veijo Pyykkösen, kiitos hänelle. Lopuksi vielä kävelimme Jalonniemeen viemään Kainuun kansalliskukat kanervat Ilmari Kiannon patsaalle, jossa tietenkin kajahti Nälkämaan laulu. Raija lauloi vielä Kiannon sanoittaman kauniin laulun Rantakoivu, ritvakoivu...  Sitten lämmittelimme Astan tarjoamilla kahveilla Herkkusuussa.  Edustettuina olivat ainakin Suomussalmen, Laatokan Karjalan ja Sakkola-Raudun kansallispuvut sekä Hyrysalmen emännän puku ja feresi. Kiitos osallistujille!

Liiton matka Venäjälle Marin tasavaltaan 14.-19.8. Katri osallistui omin kustannuksin tähän puheenjohtaja Ildikó Lehtisen opastamaan mielenkiintoiseen matkaan. Kielisukulaiskansa marilaiset ottivat kalevalaiset ylenpalttisen ystävällisesti vastaan.

   Kuvat Katri Rissanen

Syyskuu:  Marjastuksen Suomi 100 -MM-kisat 2.9.  Tällä kertaa poimittava marja oli mustikka. Osallistuimme käsinpoimintasarjaan ja samalla pukukilpailuun, jossa luotimme tietenkin Kalevalaan. Väinölän poijjat Väinö, Seppo ja ja Lemmi (Katri, Aila ja Johanna) olivat ylivoimaisia voittajia. Kerättyjen mustikoiden määrässäkään emme olleet viimeisiä. Päivä oli hauska, kuinkas muuten.

      Kuvat Alpo Rissanen

Osallistuimme taiteiden yöhön 15.9. "Rupesimme runolle" klo 19 ja luimme  heinäkuussa kirjaston pöytäliinaan kirjoitettuja "kaiken kansan runoja". Niitä oli kertynyt runsaasti, lähes sata! Katri ja Anja lukivat, ja Aila helkytteli välillä kantelettaan. Eila oli leikellyt runot liinasta ja liimannut ne kauniisti pahveihin, jotka kiinnitettiin nähtäväksi kirjaston sermiin. Meidän jälkeemme Kianto-seuran edustaja Anna-Liisa Helttunen (myös kalevalaisten jäsen) esitteli Ilmari Kiannon tilapäärunoja. Kuulijoita oli kolmisenkymmentä, joukossa mm. kirjailija Panu Rajala ja Ilmari Kiannon tytär Raija Liisa Kianto. Kirjasto on tyytyväinen, kuten mekin.

     Kuvat Alpo Rissanen

26.9. klo 16 Kukkakauppa Silmu  kutsui Kalevalaiset ja Martat tutustumaan syksyn uusiin trendeihin. Saimme hyvää tietoa viherkasveista kotien hyödyllisinä sisustajina. Tämä jo enteili vuoden 2018 teemaa "Kalevalainen koti".

Liiton vuosikokous 30.9. Sihteeri Hilja Helenius osallistui.

Lokakuu:  Kansallispukusukkien neulontakurssi Kianta-Opistossa ke 6.9. lähtien klo 18. Opettajana Mirkka Eskelinen.

Osallistuimme Suomussalmen kunnan 150-vuotisjuhlintaan 6.-8.10. Perjantaina 6.10. Suomussalmi vintage -valokuvanäyttelyn yhteydessä saimme ottaa vastaan Suomussalmen kulttuuritoimen myöntämän harrastajakulttuurirahaston tunnustuspalkinnon (1000 €).  Kiitämme kuntaa huomionosoituksesta. Perusteluissa todetaan, että yhdistys on toiminut pitkäjänteisesti ja edistänyt ja elävöittänyt suomalaisia perinne- ja kulttuuriarvoja Suomussalmella.

(vas.) Aila Viinikainen, Johanna Säisä, Anja Lahma-Mulari, kulttuurituottaja Joni Kinnunen, Katri Rissanen, sivistyslautakunnan pj. Tuovi Kemppainen ja sivistysjohtaja Sirpa Mikkonen. Hallituksen jäsenistä kuvasta puuttuvat Hilja Helenius ja Eila Elomaa. (Kuva Alpo Rissanen)

Sunnuntain juhliin pukeuduimme kansallispukuun. Tilaisuudessa varapuheenjohtajamme Anja lausui kirjoittamansa juhlarunon.

10.10. Aleksis Kiven päivänä Kello-optiikka Lappalainen oli kutsunut meidät yhdessä Marttojen kanssa uusien Kalevala-korujen esittelyyn. Tarjoilun ja esittelyn lomassa teimme erityishintaisia ostoksia. Kiitos Lappalaiselle. Liikkeen työntekijöistä useat ovat jäseniämme.

Hallituksen kokous torstaina 12.10 klo 17 kirjastossa.

Marraskuu:  Vietimme perinteistä sadonkorjuujuhlaa kekriä lauantaina 4.11. klo 14 - 16. Tällä kertaa Vanhassa Kurimossa oli tarjolla kekrisoppaa ja särvintä: palvilihakeittoa, nauriskeittoa ja monenlaisia salaatteja ja teostoja lähiruoan hengessä. Valtakunnallisena kekrikemujen teemana on olut. Niinpä täälläkin Veikko Huovinen valmisti totutun kotikaljan lisäksi myös kataja- ja humalakaljaa, olipa hän hankkinut myös erilaisia maustetippoja, joita sai maistella kaljan kanssa.  Kolme lukiolaista esitti Kalevalasta Pohjolan pitojen yhteydestä runon Oluen synty. Aila Viinikainen totuttuun tapaan soitti kanteletta. Arpajaisissa oli hyvät palkinnot, mm. Vanhan Kurimon jouluateria, Satasulka-kalevalakoru ja Götha Rannikon teos Paastoa ja pitoja. Veikko antoi myös tuotepalkintoja. Vieraita oli paljon, ja tunnelma oli leppoisa. Mainostimme netissä leviävää Arteenin ideoimaa Kalevala-peiton virkkaamista. Saa nähdä, syttyykö täällä innostus.

Kiitos lukiolaisille (Ella Veteläinen, Sara Juntunen ja Taneli Korvuo) esityksestä.  Kuva: Alpo Rissanen

Torstaina 23.11. klo 17 hallituksen kokous ja sen jälkeen klo 18 glögit ja joulutortut jäsenillemme Seurahuoneella. Tutustuimme toisiimme samalla, kun näpertelimme joulutähtiä. Laulelimme, ja Ailan kantele soi. Päätimme palata Kalevala-peittoasiaan tammikuussa.

Joulukuu:  Lauantaina 23.12. klo 13-15 Yksinäisten joulujuhla Ämmänsaaren seurakuntasalissa. Olimme aikoneet järjestää oman, Kalevala Korun tukeman puurojuhlan viikkoa aikaisemmin, mutta nyt osallistuimme yhdessä useiden järjestöjen ja yksityisten kanssa ohjelmallisen jouluruokailun järjestämiseen. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Talkooväki kestitsi yli sata vierasta, ja tunnelma oli jouluinen ja iloinen. Kalevalaiset ostivat joulupaketteihin 130 pientä puutonttua. Ne kustansi aloitteensa mukaan Kalevala Koru, mistä esitämme kiitokset. Lisäksi lahjoitimme yksityisesti joulupaketteihin villasukkia. Aila Viinikaisen kanteleensoitto otti vieraat vastaan eteisessä ja rauhoitti tunnelmaa ruokailun ja yhteislaulun lomassa.

          Kuvat Katri Rissanen

Kiitos koko vuodesta. Hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle!

 

* * *

 


 

.

      

Päivitetty 6.2..2019