Esittely

Toimintaa

Yhteystiedot

Tervetuloa mukaan!

Suomussalmen Kalevalaiset ry

Vuosi 2014

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Vuosi 2017

Vuosi 2018

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vuosi 2018

Kun Suomi 100 -juhlavuosi ja Suomussalmen 150-vuotisjuhla oli nyt ohitettu, käännettiin katseet lähelle eli kotiin. Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2018 teema oli KALEVALAINEN KOTI. Eikö se olekin sama kuin suomalainen koti? Pidimme teemaa esillä esimerkiksi  toteuttamalla Arteenin viime vuonna kehittelemän virkkuuprojektin. Kokoonnuimme pitkin vuotta virkkaamaan Kalevala-peittoja ja järjestimme niistä syksyllä näyttelyn kekrin yhteydessä. Järvi-peitto arvottiin. Suuritöiseen peittoon kuuluu 24 erilaista neliötä, joilla on kalevalaiset nimet. Joka neliön yhteydessä luimme kappaleen Kalevalaa.

Tammikuu 15.1. Hallituksen vuosikokousta valmisteleva kokous.

27.1. Kalevalapeittoprojektin aloitus Seurahuoneella. Kymmenen virkeää naista ryhtyi puuhaan. Langat tilattiin projektia sponsoroivalta Menitalta. Syksyllä näyttelyssämme loistivat kuvioillaan ja väreillään Järvi, Kallio, Lampi, Metsä, Tunturi ja Aapa.

Helmikuu:  Torstaina 1.2. klo 17 aloitimme peittojen virkkauksen. Kalevalapeitto-päivämme oli torstai klo 17 Ämmän kamarilla.

  KR

Torstaina 22.2. klo 17.00 vuosikokous Ämmän kammarilla. Eilan/Elsan pullakahvit. Kiitos Eilalle. Koolla oli yhdeksän yhdistyksen jäsentä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Kaksi jäsentä oli erovuorossa. Uudeksi jäseneksi valittiin Kaija Romppainen. Anja Lahma-Mulari valittiin toiselle kolmivuotiskaudelle. Koska sihteerinä ja hallituksen jäsenenä kauan toiminut Hilja Helenius halusi erota hallituksesta, valittiin Eila Elomaa edelleen hallitukseen. Päätettiin nimetä kunniajäseniksi Pirkko Mikkonen ja Inkeri Rinne, jotka ovat olleet yhdistyksen jäseniä koko ajan perustamisesta lähtien (51 vuotta). Heiltä ei peritä jäsenmaksua. - Järjestäytymiskokouksessa 2.3. valittiin sihteeriksi Anja Lahma-Mulari ja varapuheenjohtajaksi Aila Viinikainen.

Kalevalan päivä keskiviikko 28.2.  Teimme vierailun Ruukinkankaan koululle. Esittelimme kansallis-, kansan- ja muinaispukujamme yläluokkalaisille aamunavauksessa ja alaluokkalaisille "kukkakäytävällä". Mukana olivat Euran ja Muinais-Karjalan muinaispuvut (Eila Jokelainen-Keränen ja Raija Hekkala), Suomussalmen, Jalasjärven ja Ylä-Savon kansallispuvut (Hilja Helenius, Kaija Romppainen ja Katri Rissanen) ja Hyrynsalmen emännän puku (Anja Lahma-Mulari) sekä karjalainen feresi (Anna-Liisa Helttunen). Järjestimme Anjan idean pohjalta ja hänen ohjauksessaan viides- ja kuudesluokkalaisille työpajan, jossa jokainen oppilas valmisti tuohisormuksen. Näytteillä oli muitakin tuohiesineitä. Pajat onnistuivat erinomaisesti. Nuoret toimivat innostuneesti ja saivat sormuksen valmistuttua paikallista karpalomehua ja väinämöisen palttoonnappeja. Ylä-Kainuun toimittaja ehti tehdä jutun runsaiden kuvien kanssa seuraavan päivän lehteen. Kiitämme koulua kutsusta!

  Kuvat Teemu Matero

      Kuvat Katri Rissanen

Illalla kirjastossa vietimme pienen kalevalaisen tuokion. Aila Viinikainen soitti kanteletta ja Anja Lahma-Mulari lausui runojaan ja loitsi pois kovaa pakkasta.  Lauloimme yhdessä perinteisiä lasten lauluja Elina Falckin ja muutamien feresiasuisten Ruukinkankaan oppilaiden kanssa. Tällä kertaa mukana oli kolme pientä kaverikoiraa.

Maaliskuu: Loitsuilta Seurahuoneella keskiviikkona 21.3. klo 18 - 20.  Elena Junttila kertoi kirjansa Loihtiet perusteella karjalaisista ja suomalaisista loitsuista. Janne Seppänen soitti jouhikkoa ja esitti runolauluna alkuperäisen, Lönnrotin 1830-luvulla Suomussalmen Vuokista tallentaman Pistosvirren (laulaja Kinnunen). Arvottiin yksi Loihtiet-teos. Osallistujat olivat kiinnostuneita, ja tilaisuus oli mukava. Kiitos Elenalle, Jannelle ja Seurahuoneen Anitalle ja Nakelle.  Seurahuoneella on helppo viihtyä. Loihtiet-teosta voi ostaa Elena Junttilalta 30 euron hintaan.

KR EJ  KR

Pääsiäismunien koristelua Meriläisen Pirkon tapaan  Seurahuoneella palmusunnuntain aattona lauantaina 24.3. klo 10 - 14. Naiset päällystivät styroxmunat näppärästi kankaalla ja koristelivat ne kuvin, helmin ja paljetein toinen toistaan kauniimmiksi. Kuvassa on vain osa valmistuneista. Palmusunnuntain aattona sopi hyvin nauttia Anitan leipomaa rahkapiirakkaa teen kanssa.

Huhtikuu: Pääsiäisen jälkeisellä viikolla torstaina 5.4. klo 18 vietettiin teehetkeä pashan ja kulitsan kanssa Ämmänsaaren seurakuntasalissa. Oli aika iloita pääsiäisestä ja kevään tulosta. Mukana oli rovasti Risto Kormilainen, joka kahden viikon työrupeaman jälkeen jäi eläkkeelle. Risto siunasi pöydän antimet, ja Kaijan leipoma kulitsa ja Anjan pasha maistuivat herkullisilta. Anja-runoilija esitti kaksi runoaan, ja Aila soitti kanteleella. Jutusteltiin leppoisasti. Kenties tästä tulee Kalevalaisille jokavuotinen perinne. Kaija Romppainen on kuljettanut perinnettä emäntäkoululta alkaen, siitä kiitos hänelle.

   KR

Toukokuu: Runo- ja laulutapahtuma yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran Suomussalmen osaston kanssa Seurahuoneella keskiviikkona 23.5. klo 18. SVS:n valtuuston varapuheenjohtaja, kirjailija Rita Kumpulainen esitti runojaan ja kertoi Saamenmaasta ja saamelaisuudesta oman elämänsä pohjalta. Vakuutuimme syvästi alkukodin ja yhteisön tärkeydestä. Ihmisen on hyvä tietää, kuka hän on. Tämä viritti omia muistoja ja keskustelua yleisössä. Monikulttuurisessa, onnistuneessa illassa Svetlana Heikkinen soitti ja laulatti yleisöä. Tarjosimme teetä ja kahvia. Ritalle sydämelliset kiitokset! 

    KR

Könkäiden vaellus jatkui: Teimme retken Variskoskelle sunnuntaina 27.5. Edellisenä keväänä Hepoköngäs oli vielä osaksi jään ja lumen peitossa. Nyt Variskoskella emme voineet keittää nokipannukahvia, koska kuivuuden vuoksi tulen tekeminen oli kielletty. Koski virtasi kuitenkin vuolaasti. Hallituksen jäsenille ja perheenjäsenillemme päivä oli rentouttava.

Vuosi Jussi Huovisen poismenosta. Olimme ajatelleet osallistua Juminkeon järjestämään muistoiltaan Hietajärven perinnetalossa. Yhteistä aikaa Jussin tyttärien kanssa ilmeisesti ei löytynyt, joten tänä vuonna muistohetki jäi pitämättä. Juminkeon ilmoituksen mukaan sellainen järjestetään kesällä 2019. Vienan Veräjän edustajat ovat käyneet Jussin haudalla saaressa hänen syntymäpäivänään.

Kesäkuu: Liiton matkalle Udmurtiaan 11.-16.6. ei tänä vuonna osallistunut ketään yhdistyksestä.

Heinäkuu: Patikointia Vienan reitillä 7.7. Kävelimme Lönnrotin ja laukunkantajien jalanjäljillä noin 10 km Viiangista Jumalanhyvänaholle, jonka laavulla keitimme pakkikahvit. Alkumatka harjumaisemineen oli erittäin kaunis ja helppokulkuinen. Opastaulut olivat hyviä. Kiitämme Vuokin kyläyhdistystä polun kunnostamisesta. Keskikohta 27 kilometrin pituisesta reitistä meillä on vielä kulkematta, siis Jumalanhyvänaholta Rautiaisen myllylle, jossa olemme käyneet. Toivomme onnea Elämysmatkoille, joka ponnistelee Vienan reitin tunnetuksi tekemisen kanssa.

   

Savusaunailta Mularilla 27.7. Tässä toteutimme vuoden teemaa Kalevalainen koti. Kiitämme Anja-emäntää ja Matti-isäntää ystävällisyydestä ja suuresta työstä.    Tämän kesän sää pani parastaan. Lempeiden löylyjen, vilvoittavien vesien ja maistuvan iltapalan jälkeen laulelimme hanurin säestyksellä, katselimme auringon laskua järven taa ja totesimme, että ilta oli upea, samoin kuin Suomen luonto.

Elokuu: 5.8. Valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspäivä. Jäsenkirjeessä olimme toivoneet, että kaikki ottaisivat pukunsa kaapista, pukeutuisivat ja lähtisivät kylälle, ehkä kauppaan, ehkä Jätkänpuistoon, ehkä kahville vaikka Herkkusuuhun... Meidän pitäisi muutenkin lisätä kansallispukujen käyttöä, ja "tuunaa mun perinne" ei ole sopimatonta. Edellisenä vuonna tuulettajia oli kohtalaisen runsaasti, mutta nyt ilmeisesti hyvin vähän.

Samassa yhteydessä myynti-ilmoitus: Peräpohjolan vanha, mutta aivan hyväkuntoinen puku oli edullisesti myytävänä. Eeva Väyrynen on saanut sille uuden käyttäjän, ja puku on muuttanut Turkuun.

                                                                 

Hallituksen kokous 27.8. klo 16 kirjastossa. Pohjustettiin syksyn tapahtumia.

Syyskuu: 1.9. Marjanpoiminnan MM-kilpailut. Ihanat Kalevalaiset Karvakuonot Hukka, Kurre ja Repo osallistuivat ja voittivat asukilpailun! Se oli jo kolmas asuvoitto kalevalaisille. Marjoja oli vähän, mutta kyllähän metsä asukkailleen antaa... Ei viimeisiä oltu puolukoidenkaan määrässä. KIITOS Ailalle, Johannalle ja Elenalle!

    KR

Taiteiden yö 7.9. Kalevalapeittonäyttelyn avaus kirjastossa klo 17. Feresiasuiset tytöt Lilja Säisä ja Aino Laukkoski soittivat viulua, Anja Lahma-Mulari esitteli peitot ja virkkaajat sekä lausui peittoneliöihin kuuluvia kohtia Kalevalasta. Näytteillä oli seitsemän valmista peittoa ja kahden palaset. Eila Elomaan Järvi-peitto arvottaisiin kekrinä. Peitot olivat esillä kirjaston sulkeutumiseen saakka. Aila Viinikaisen kantele soi illan aikana useaan otteeseen. Ihastelijoita riitti, eikä ihme: Suomi 100 -peitot ovat upeita!

JS      KR

Lokakuu:

1.10. Suomussalmen Kumppanuustalon avajaiset. Kunnan omistama Kumppanuustalo on mainio yhdistysten kokoontumispaikka, jota kalevalaisetkin saavat käyttää. Saimme sieltä jopa oman kaapin. Osallistuimme avajaisiin, joissa kävi runsaasti väkeä. Eila esitteli virkkaamaansa Kalevala-peittoa, joka sitten arvottiin kekripuolisella. Anja esitti runojaan. Näytteillä oli yhdistyksen esitteitä ja valokuva- ja leikekirjat.

Vanhustenviikolla Aleksis Kiven päivänä 10.10. meitä pyydettiin vierailulle hoitokoti Jalonkoskeen. Osa jäsenistämme oli matkoilla, joten menimme pienellä porukalla (Aila, Johanna, Lilja, Kaija ja Katri). Ailan kantele helisi, ja laulatimme asukkaita ja hoitajia. Olipa mukana "kaksi vanhaa varistakin". Tunnelma oli vapautunut ja iloinen. Laulutuokion jälkeen meille tarjottiin kahvit.

        Kuvat Kyllikki Nurkkala

30.10. Hallituksen kokous Kumppanuustalolla.

Marraskuu: Kekripuolinen, peittonäyttely ja arpajaiset lauantaina 3.11. Vanhassa Kurimossa.  Raija Hekkalan Kallio-peitto laitettiin pirtin seinälle, ja Elena Junttilan Aapa-peitto levitettiin liinaksi kamarin pöydälle. Siihen ympärille tuolien päälle aseteltiin muut peitot: Leena Seppäsen, Liisa Haikolan ja Sylvi Juntusen Tunturi-peitot, Kaija Romppaisen Järvi, Raijan Aapa ja Leena Heikkisen harmaa villapeitto. Anja Lahma-Mularin Metsästä ja Mirkka Eskelisen Lammesta oli näytteillä kappaleita. Eila Elomaan virkkaama arpajaispalkinto Järvi oli nähtävänä voittopöydällä.

   

Arpoja ostettiin paljon, ja arpa suosi Jalo Heikkistä. Paljon onnea Jalolle, ja monet kiitokset Eilalle suuren työn lahjoituksesta! Peitot saivat ansaitsemaansa ihastusta. Anja hoiti osaksi runomuotoisen esittelyn, ja Aila Viinikaisen kanteleensoitto kruunasi tunnelman. Kun vuoden teemamme on Kalevalainen koti, Kaija Romppainen muistutteli kodin tärkeydestä runolla Tiedän paikan armahan.

Muita arvontapalkintoja: Elena Junttilan Loihtiet-kirja, Veikko Huovisen joululounas kahdelle ja tuotepalkintoina  terva- ja ohraleipiä. Kiitos lahjoittajille ja ostajille.

Veikko ja Pekka Huovinen olivat valmistaneet herkullisen keittolounaan runsaine salaatti- ja leipäpöytineen. Tarjolla oli perinteista ja vähän tuunattua ruokaa maan, veden ja metsän antimista. Lihaa edusti palvilihakeitto, jonka vaihtoehtona tarjolla oli kasviskeittoa. Ateriasta nautti lähes 80 vierasta. Monet kiitokset taas Veikko Huoviselle ja juniori-Pekalle. Tämä oli jo 14. kerta yhteistä kekriä, ja toivomme yhteistyön jatkuvan.

20.11. illalla ajelimme (Kaija, Anja, Johanna, Katri ja Elena) Kaijan kyydillä Kajaaniin Raatihuoneelle, jossa sisaryhdistys Kajaanin Kalevalaiset Naiset vietti 60-vuotisjuhlaansa. Veimme lahjaksi Elenan Loihtiet-kirjan. Liiton puheenjohtaja Ildiko Lehtinen oli paikalla kertomassa mielenkiintoisista matkoistaan marien parissa

Joulukuu: Himmelitalkoot ja jouluglögit lauantaina 1.12. klo 10-14 Seurahuoneella. Ostimme hyviä olkia ja kutsuimme kaikkia jouluhimmeleiden tekoon ja jouluiseen tunnelmaan.  Oljet maksutta ja glögit, tortut ja piirakat omakustanteisesti. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Mukana oli iloinen naisporukka, 19 innokasta himmelintekijää. Lauloimme joululauluja Ailan säestäessä kanteleella. Niille, joiden työ jäi kesken, annoimme olkia vielä kotiin. Kiitos, Kaija, Aila ja Johanna!

         Kuvat Kaija Romppainen

Yksinäisten joulujuhla 22.12. Edellisen vuoden tapaan osallistuimme yhdessä useiden muiden tahojen kanssa Ämmänsaaren seurakuntasalissa ja kirkossa järjestetyn juhlan talkoisiin (Kaija, Aila ja Katri). Osallistujamäärä oli edellistä vuotta runsaampi: täydellistä jouluateriaa nautti lähes 200 vierasta. Paikka osoittautui ahtaaksi, mutta onneksi ruokaa riitti kaikille, samoin kuin puheseuraa. Ohjelmaosuus pidettiin kirkossa, mikä olikin hyvä ratkaisu. Kalevala Koru maksoi osan (500 € !) ruokakustannuksista, suuri kiitos siitä.

  KR

Yksinäisten joulujuhlasta jäi hyvä mieli. Näyttää siltä, että yhteisöllinen tapahtuma joulun tienoilla on tarpeen. Kiitos kaikille ja hyvää joulua!

 

 


 

.

      

Päivitetty 6.2..2019